Je li Microsoft Defender dovoljno dobar za zaštitu Windowsa?

Microsoft Windows Defender - Anti-virusi.ba

Microsoftov ugrađeni antivirusni program, Defender bio je nekada jedno od lošijih sigurnosnih rješenja na tržištu. Međutim, tijekom godina uspjeli su ga pretvoriti u pristojan proizvod protiv zlonamjernog softvera. Trenutno je zadani sigurnosni alat na Windows operativnim sustavima.

„Kao početni paket, Windows Defender je savršeno prikladan. Sposoban je otkriti i eliminirati zlonamjerni softver, špijunski softver i iznudu te lažno predstavljanje. Iako u laboratorijskim ispitivanjima neovisnih proizvođača nije tako impresivan kao vodeći antivirusni proizvodi (npr. Kaspersky, Bitdefender, Norton), potpuno je pouzdan kao besplatna varijanta.”

Windows Defender je besplatan i nudi solidnu zaštitu od kibernetičkih prijetnji ali daleko od toga da je dobar kao većina njegove tako zvane plaćene konkurencije Moramo biti svjesni da Microsoft još nije specijalizirana tvrtka za sigurnosna rješenja i da drugi dobavljači sigurnosnog softvera imaju puno više znanja i iskustva te bolju podršku u ovom području.

Još neke vidljivije mane Windows Defendera:

  • lošije otkrivanje virusa i drugih zlonamjernih programa;
  • korisničko sučelje je prilično nepraktično i ne dopušta sve postavke;
  • roditeljska kontrola ograničena je na web-preglednik Microsoft Edge;
  • sadrži samo osnovno izvješće o stanju računala;
  • ne sadrži gadgete kao što su: VPN, zaštita od krađe identiteta, upravitelj lozinki;
  • ne pružaju tehničku podršku pojedincima.

Trebamo li antivirusni program za Windows?

„Microsoft Windows je najranjiviji operativni sustav otkako je stvoren. Budući da je Windows najpopularniji operativni sustav i ima najviše korisnika diljem svijeta, većina cyber kriminalaca razvila je napredni zlonamjerni softver koji je usmjeren upravo na ovaj operativni sustav. DA, potreban nam je antivirusni program za Windows. Iako se Defender tijekom godina razvio u prilično pristojno sigurnosno rješenje, još uvijek nije najpouzdaniji antivirusni program na tržištu. Stoga biste trebali razmisliti o prelasku na nešto snažnije i pouzdanije ako ste zabrinuti za sigurnost vašeg računala i vaših podataka.“

Antivirusi

Izaberite svoju valutu