Može li vaša firma podnijeti gubitak podataka?

Može li vaša firma podnijeti gubitak podataka

Ako su vaši zaposlenici na prvom mjestu kada je u pitanju vaše poslovanja, podaci su definitivno na drugom mjestu. Podaci djeluju kao gorivo moderne firme jer omogućuju nesmetano djelovanje svakodnevnih funkcija. Svi znamo da gubitak podataka može biti poguban za poslovanje. Možemo li doista zamisliti što to zapravo znači? Sprječavanje gubitka podataka još je važnije od pružanja sigurnosne kopije, jer sigurnosne kopije obično nisu uvijek potpune i obnovljene.

Pogledajmo u budućnost i zamislimo što bi se dogodilo kada bi firma bila odsječena od svog osnovnog goriva – podataka? Pretpostavimo da vam se to dogodilo zbog hakerskog napada, zlonamjernog softvera ili virusa?

Neke od neželjenih posljedica su:

Veliki udarac za vaše poslovne financije

Ako podaci koji su srce vašeg poslovanja više nisu dostupni, vaše poslovanje neće moći funkcionirati i stvarati prihod za vas. Kao rezultat toga, može doći do gubitka vaših postojećih i potencijalnih kupaca i svih vrsta nepredvidljivih visokih troškova kao što su plaćanje hakera, IT stručnjaka, kupnja sigurnosne opreme, a da ne spominjemo gubitak vašeg ugleda i moguće pravne troškove zbog odštete koju traže vaši kupci.

Gubitak povjerenja kupaca i poslovnih partnera

Koliko vam je vremena trebalo da izgradite povjerenje kupaca i poslovnih partnera? Zasigurno nekoliko godina, možda čak desetljeće ili čak i više. Samo jedan pogrešan klik, jedan otvoreni zaraženi privitak u e-mailu i preko noći gubite sve na čemu ste godinama radili. Poslovni partneri i kupci će na ovaj slučaj gledati kao na rezultat nemara vaše firme.

Utjecaj na produktivnost

Gubitak podataka također će pogoršati aspekt produktivnosti vašeg poslovanja. U slučaju gubitka podataka, ovi dokumenti više neće biti dostupni sve dok ih ponovno ne izradite, naravno, a vaši zaposlenici više neće moći obavljati svoje dnevne zadatke ili raditi na drugim važnim projektima za to vrijeme.

Utjecaj na produktivnost

Gubitak podataka također će pogoršati aspekt produktivnosti vašeg poslovanja. U slučaju gubitka podataka, ovi dokumenti više neće biti dostupni sve dok ih ponovno ne izradite, naravno, a vaši zaposlenici više neće moći obavljati svoje dnevne zadatke ili raditi na drugim važnim projektima za to vrijeme.

88% njemačkih kompanija bilo je pogođeno krađom podataka, industrijskom špijunažom ili sabotažom u protekloj godini. Kao rezultat ovih napada, njemačke kompanije godišnje pretrpe štetu veću od 220 milijardi eura.

(Economic Protection, bitkom 2021)

Kako podaci mogu biti ukradeni ili izgubljeni?

Podaci se mogu izgubiti zbog mnogih čimbenika, od ljudske pogreške, hakerskog napada, virusa do kvara hardvera. Ako ste svjesni čimbenika koji uzrokuju gubitak podataka, možete smanjiti rizik.

Podaci se najčešće gube:

  • zarazom računalnih virusam,
  • hakiranjem (cyber napad),
  • zbog ljudske pogreške,
  • zbog kvara na tvrdom disku,
  • formatiranjem tvrdog diska,
  • gubitkom ili krađom opreme,
  • ili nestankom struje.

Danas će hakeri učiniti sve da vam ukradu i oštete (kriptiraju) važne dokumente i zatim će vas ucijeniti za visoku otkupninu.

Kako možete spriječiti gubitak podataka?

Važnost kibernetičke sigurnosti u današnje vrijeme neprocjenjiva je, jer čak i najmanja neopreznost na internetu može baciti vaše poslovanje na koljena.

Brz, siguran i najpovoljniji način je uložiti u dobar antivirusni program koji će osigurati odgovarajuću zaštitu vaših uređaja i podataka, koji ćete odabrati ovisno o vašim potrebama i načinu poslovanja.

Pogledajte našu pristupačnu ponudu izvrsnih antivirusnih proizvoda koji će učinkovito zaštititi vaše podatke i poslovanje.

Antivirusi

Izaberite svoju valutu