Najčešća pitanja

Elektronička licenca (ESD – Electronic Software Delivery) je digitalni oblik licence, odnosno aktivacijski ključ koji se dobiva u obliku šifre na e-adresu.

Elektroničke licence imaju mnogo prednosti: naručeni je proizvod odmah dostupan za uporabu prilikom dostavljanja licence (šifre) na e-adresu, proizvod je značajno povoljniji (nije potrebna proizvodnja DVD medija, kutije, tiskanja…), uvijek dobivate najnoviju verziju proizvoda, a takva je licenca i ekološki prihvatljivija jer u tom slučaju nema nepotrebne proizvodnje i zatim otpada, primjerice u vezi s medijima i pakiranjem. U slučaju elektroničke licence program za instalaciju prenosi se putem interneta.

Elektronička licenca (ESD) ima potpuno jednaku valjanost i svrhu kao licenca koju dobivate u klasičnoj verziji, npr. u kutiji u fizičkoj prodavaonici. Takvim se oblicima prodaje licencnih proizvoda već nekoliko godina koriste svi veći proizvođači softvera, igrica, ulaznica itd.
Elektroničku licencu proizvođači mogu zvati i serijski broj, aktivacijski ključ, prodajni broj, licencna šifra …

Sve naše licence 100 % su originalne i legalne te se mogu aktivirati i upotrebljavati u svim državama Europe.  

Naš tim se stalno trudi da informacije budu što točnije i ažurnije, ali vas ipak molimo da prije kupnje provjerite točne podatke i na službenoj stranici proizvođača. 

Da, naše su licence prikladne za nove i prve instalacije softvera, kao i za produljenje, odnosno obnavljanje postojećih licenčnih programa. 

Licence kupljene od nas nisu unaprijed aktivirane, zato ih možete aktivirati po vlastitoj želji i potrebi.

Kod većine proizvođača svoju novu licencu možete unijeti bilo kada i ona će se aktivirati tek nakon isteka stare prethodne licence (dani valjanosti neće se odbrojavati prije toga). Međutim, to ne vrijedi za sve proizvođače (npr. Norton, Malwarebytes…), zato to radije provjerite na službenoj mrežnoj stranici proizvođača. U tom slučaju novu licencu unesite i aktivirajte kada vam stara licenca istekne i kada vas i program upozori na to.

Za proizvođače Norton i Malwarebytes savjetujemo da pričekate da vam postojeća licenca istekne i da tek nakon toga dodate novu licencu. 

Ako prilikom završetka postupka naručivanja niste dobili našu potvrdnu poruku na svoju e-adresu, obavijestite nas o tome na našu e-adresu info@anti-virusi.ba

Prije toga provjerite je li možda naša e-pošta završila u mapi za neželjenu poštu (spam). 

Naručene ESD licence plaćene kreditnom karticom ili putem sustava PayPal nastojimo poslati na e-adresu već za nekoliko sati (to vrijedi za sve poslane i plaćene narudžbe tijekom prijepodnevnih sati radnim danima). 

Ako odaberete bankovnu doznaku, licencu ćete primiti na svoju e-adresu kada plaćanje bude vidljivo na našem bankovnom računu.

U slučaju da je riječ o proizvodu u obliku digitalne licence (ESD), ne prihvaćamo povrate jer je šifra licence kupcu već dostavljena i otkrivena (poslana na e-adresu).

Kupac, međutim, uvijek ima mogućnost prethodno besplatno testirati potpuno funkcionalan softver do 30 dana (ovisno o proizvodu) i to vrijedi za sve proizvođače u našoj ponudi. Besplatna probna verzija nalazi se na službenoj stranici odabranog proizvođača. Nakon isteka besplatnog probnog razdoblja od nas se jednostavno može kupiti licenca kojom se produljuje daljnji potpun rad proizvoda.

Pojedinosti pročitajte na našoj podstranici Uvjeti poslovanja, pod rubrikom Pravo kupca na odustajanje od ugovora. 

Ako želite isprobati određeni program prije kupnje, preporučujemo da ga potražite na službenoj mrežnoj stranici proizvođača i preuzmete probnu (tzv. trial) verziju programa. Svi proizvođači pružaju mogućnost vremenski ograničenog isprobavanja (od 3 do 30 dana) svih svojih antivirusnih programa. Takvi testni programi potpuno su funkcionalni i rade potpuno jednako kao što će raditi ako ih odlučite kupiti.

Nakon isteka probnog razdoblja za odabrani program možete od nas naručiti licencu te nastaviti upotrebljavati program. 

Prema zadanim postavkama softver je uvijek na engleskom jeziku, a prilikom instalacije se nude i drugi jezici (npr. njemački, talijanski…).

Kod pojedinih proizvođača moguća je montaža i na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku. Ako želite biti sigurni da je odabrani antivirus također na vašem jeziku, preporučujemo da ga provjerite na službenoj web stranici pojedinačnog proizvođača.

Ako ste sa službene mrežne stranice proizvođača preuzeli probnu i vremenski ograničenu verziju antivirusnog programa (trial) i ona je istekla, od nas možete jednostavno i brzo kupiti odgovarajuću licencu, nakon čega će program nesmetano i potpuno funkcionalno raditi i dalje. 

Pažljivo provjerite ako ima pravopisnih grešaka prilikom unosa licenčnog koda. Uobičajene pravopisne pogreške su O (slovo) i 0 (broj), I (veliko i), l (malo L), 1 (broj) i B (slovo) i 8 (broj). Kako biste izbjegli pogreške pri upisu, kopirajte kod i zalijepite ga u polje u kojem ga želite aktivirati.

Neki brendovi (Norton, AVG, McAfee …) zahtijevaju da vaš kod prvo registrirate prije nego što ga možete aktivirati u softveru. 

Trenutno omogućujemo plaćanja kreditnim karticama, putem usluge PayPal i na temelju predračuna (bankovna doznaka).

Ako vam je proizvod potreban odmah (za nekoliko sati, isti dan) preporučujemo plaćanje kreditnom karticom ili putem usluge PayPal.

Svi načini plaćanja potpuno su zaštićeni i sigurni. 

Svi proizvođači pružaju stalnu tehničku pomoć, zato se u svakom trenutku možete obratiti njima. Njihov kontakt (telefon, e-pošta, forum, program za razmjenu poruka…) pronaći ćete na njihovoj službenoj mrežnoj stranici.

Preporučujemo da prije kontakta s proizvođačem u vezi s poteškoćama provjerite i na njihovoj mrežnoj stranici postoji li možda već odgovor, odnosno rješenje za vaše pitanje ili problem. 

Računalni virus je kod koji pri izvršavanju ulazi u računalo i samostalno se umnožava. Virusi koji su napravljeni da ugroze računalo svrstani su među zlonamjerne softvere. Prijevarni ciljevi različitih tipova zlonamjernog softvera imaju veliki raspon, uključujući između ostalih:

  • Ucjenjivački softver koji šifrira osjetljive datoteke, fotografije i dokumente na vašem računalu, a zatim traži od vas otkupninu (obično u Bitcoin-ima) nakon koje ćete primiti lozinku za dešifriranje i otključavanje tih datoteka. 
  • Trojanski konji koji omogućavaju hakeru da potpuno preuzme kontrolu nad vašim računalom i izvršava programe kao da koriste vašu tipkovnicu i miš 
  • Špijunski softveri koji “miniraju” osobne informacije iz vašeg računala te ih prodaju putem aukcije onome tko ponudi najviše.
  • Oglas koji generira nenamjeravane skočne prozore od sumnjivih oglašivača. 

Ucjenjivački softver je vrsta zlonamjernog softvera koji zahvaća uređaj kako bi šifrirao njegove podatke i zaključao ga kako bi ga se moglo osloboditi samo ako vlasnik uređaja plati kibernetičkom kriminalcu otkupninu, koja se obično traži u Bitcoinima. Može spriječiti vaše korištenje vašeg računala ili mobilnog uređaja, otvaranje datoteka ili pokretanje određenih aplikacija. Ili bi mogao zaključati osobne podatke poput fotografija, dokumenata i videozapisa te ih držati kao taoce dok ne platite. 

Trojanski konj (ili Trojanac) jedan je od najčešćih i najopasnijih vrsta prijetnji koje mogu zaraziti vaše računalo ili mobilni uređaj. Trojanci se obično skrivaju kao bezopasni ili korisni softver koji preuzmete s interneta, no zapravo nose zlonamjeran kod namijenjen da nanese štetu (zbog toga je stekao takav naziv).

Postoje razne vrste Trojanaca, od koji mnogi mogu pokrenuti sofisticirane i inteligentne napade. neki tipovi koje treba imati na umu su Trojanci koji kradu lozinke, trojanci za pristup na daljinu, destruktivni Trojanci i ubojice antivirusnih programa. 

Trojanac može imati jednu ili više primjena i zbog toga mogu biti jako opasni. Također je važno imati na umu da za razliku od virusa, Trojanci se samostalno ne umnožavaju i šire se samo kada ih korisnici nehotično preuzmu, obično iz privitka e-pošte ili kod posjećivanja zaražene internetske stranice. 

VPN je virtualna privatna mreža, usluga koja štiti sve vaše podatke i privatnost na internetu. Stvara šifrirani tunel koji čuva vašu anonimnost tako što maskira vašu IP adresu tijekom spajanja na javne WiFi pristupne točke.
 
Ako nosite svoje prijenosno računalo ili mobilni uređaj u knjižnicu ili kafić, vjerojatno se povezujete putem javne Wi-Fi mreže. Problem je što mnoge slobodne, javne Wi-Fi mreže nisu zaštićene. to znači da haker može lako presresti podatke koje šaljete putem javne mreže, uključujući vaše lozinke i bankovne informacije. Međutim, ako koristite osobni VPN, možete se sigurno povezati u bilo koje vrijeme kada se ne nalazite kod kuće. 
 
Izaberite svoju valutu